En av de beste mÃ¥tene Ã¥ «forsunne» kostholdet ditt pÃ¥ er Ã¥ gÃ¥ over fra kjøpebrød til hjemmelaget brød. Det er ubeskrivelig stor forskjell, bÃ¥de pÃ¥ smak og pÃ¥ næringsinnhold. Her er en oppskrift pÃ¥ et meget smakfullt og magevennlig brød som passer for hele familien. Brødet er pÃ¥ ca 3/4 grovthetskala nÃ¥r man ogsÃ¥ regner med havregryn og frø. Veldig fint og fiberrikt, gjør godt for fordøyelsen.

Bland først:
250 g havregryn (glutenfri om du har magetrøbbel)
100 g gresskarkjerner
100 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g chiafrø
6 dl varm væske (melk, mandelmelk, vann)
La stå i 1 time.

Bland deretter:
500 g siktet hvetemel (siktet speltmel om du har magetrøbbel)
100 g rugmel (for smakens skyld, rug gir litt mer nøttete smak.
600 g sammalt hvetemel (eller sammalt spelt om du har magetrøbbel)
2 pakker tørrgjør
Litt salt

Bland så i mer væske (vann eller melk 9 dl) (pass på at det nå ikke blir varmere en 37 grader, slik at gjæren overlever). Bruk en stavmikser og miks havregryn og frø til en jevn masse. Når du så skal blande de miksene, så ha i det våte først (for å unngå at det fester seg til bollen) og deretter melet. Oppskriften gir en ukes rasjon for en familie på 4. Fordel den våte deigen på to smurte langpanner. Ta et glass vann og dypp fingrene i, før du drar deigen jevn utover platen. La det stå å heve i 60-90 min. Del opp hver panne i 20-24 biter med en pizzaskjærer. La stå å heve ca 30 min til før du setter brødet inn i en forvarmet ovn på 200 grader. Brødene stekes i 20-25 min eller til du kan snu brødet og få en hul lyd når du banker på det.

 

God helse og nyt!