Gjør en avtale med deg selv

Kun 20 prosent av den norske befolkning trener. På podcasten Ingefær (som jeg på det sterkeste anbefaler) med Sara Lossius, sa treningslege Ola Petter Hjelle noe sånt som at dersom helseeffektene av trening hadde vært å få i pilleform, ville alle mennesker kjøpe denne pillen, uten unntak. Trening øker energinivå, reduserer risiko for livsstilsykdommer, reduserer risiko for psykiske lidelser og øker generelt livsgleden.

Hvorfor er dørstokkmila så høy og sofaen så inderlig fristende, når vi vet at trening gjør oss så godt? Aller viktigst, hvordan kan vi hjelpe oss selv opp fra sofaen og på med treningstøyet?

  1. Finn en treningsform du liker.
  2. Gjør en avtale med deg selv og lag en plan. I april i fjor utvidet vi fra kun klippekort til medlemskap på Sankalpa Yogasenter. Da var det på det meste kun 7 elever som gikk flere ganger per uke på yoga, i dag har vi 45 medlemmer som besøker oss opp til 5 ganger per uke.
  3. Lag deg en treningstimeplan og treningsdagbok. Sett deg mål.
  4. Tren hele året, også i ferier.
  5. Begynn i dag.

Arbeidskalenderen min har jeg digitalt på telefonen og pc, mens jeg bruker de gamle dagbøkene og en penn til å notere ned målene mine og treningsøktene mine i. Gjerne en bok med små inspirerende sitater i. Avhengig av livssituasjon jobber jeg med tre mål av gangen. I helgen finner jeg et ledig øyeblikk, lager meg en deilig kopp te og evaluerer uken opp mot målene mine og setter nye mål for den kommende uken.

Her er et eksempel.

HOVEDMÃ…L:
1: Minst 30 min fysisk aktivitet hver ukedag*
2: To økter med kondisjonstrening
3: Øk med ca 200 gram grønnsaker hver dag**
* Jeg jobber som yogainstruktør og trener mer en gjennomsnittet, kanskje er 2 ukedager nok til å begynne med.
**Jeg bruker ett eller to av målene til kosthold.

UKEPLAN
Mandag: 30 min rolig yoga etter ungene har lagt seg
Tirsdag: Kondisjon & Yoga
Onsdag: Yoga dagtid
Torsdag: Kondisjon & Yoga
Fredag: Yoga & triggerpunkt
Helg: Familietid og evaluering av hovedmål

Lykke til,
hilsen Hilde fra Sankalpa Yoga & Ernæringssenter

Neste ukes tema:
Ernæring – metthetsfølelsen kan alle kjenne den?