Hvorfor 5 om dagen?

5 om dagen er et av våre viktigste kostholdsråd. Anbefalingen er kommet av forskning som viser at det å spise bra med frukt og grønt er et pluss for helsen vår. Du behøver ikke legge om kosten fullstendig, men legg til noe. Et økt inntak av frukt og grønt vil gi mer vitamin C, fiber og antioksidanter. Legger du til noe, kan det gjerne ta plassen til andre matvarer som er søte eller fete. I tillegg til å være bra for den generelle helsen, kan en endring i kostholdet gi deg mer energi, matglede og er et viktig individuelt bidrag til en bærekraftig utvikling.

Vi har en vei å gå for å klare 5 om dagen som befolkning. I Norge har vi økt fra 3,2 porsjoner til 3,4 porsjoner frukt og grønt i gjennomsnitt fra 2017 til 2018. Kun 24% av oss når målet med å spise 5 om dagen. Til sammenligning er det 43.3% i Storbritannia som er det landet som gjør det best på grønt.

I 2018 var det færre «spesialdietter», og trenden peker mot at det som skal til for få en sunn livsstil er å spise variert, passe mye og mest grønt. Når du skal endre livsstil handler det om en sakte hverdagsforandring. Gi deg selv et halvt år på å etablere nye og sunnere vaner. Erfaring med dietter er at man sprekker etter 2-3 måneder og går tilbake til de gamle kostholdsvanene. Søk hjelp og finne noe eller noen som kan motivere deg og hjelpe deg til å velge det som er mest effektivt og enkelt for nettopp deg. Det går fint å unne seg noe ekstra til helgen om man har et godt grunnlag fra ukedagene.

Hver dag

En porsjon tilsvarer 100g og kan være en bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt. Næringsverdien synker ikke ved bruk av hermetiske, fryste eller varmebehandlede grønnsaker, frukt eller bær. Halvparten av «de fem» bør være grønnsaker. Spiser du noe grønt til hvert måltid, er det lettere å nå målet på 5. Velg mellom ulike farger.

Poteter

Poteter er ikke inkludert i «5 om dagen» men kan godt være en del av et variert kosthold. Poteten har fått mye negativ oppmerksomhet i media, men spiser du den med skallet på inneholder den mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.

Tips til å nå målet

Revet gulrot og eple i havregrøten eller kjøleskapgrøten
En hjemmelaget smoothie om dagen
Oppskåret gulrot, agurk, tomat i matoboksen
VENTEGRØNNSAKER
Smoothie eller oppskåret frukt og grønt til kveldskosen eller leksemat
Litt av høstens herlige frukt og bær i en skål på kontoret

Foodiefunfacts

Norge spiser nesten flest bananer i hele verden. Kun slått av sverige.